Adresa
Šarplaninska 139m, Pančevo

Novi Sad – treći CF ružičnjak

I Novi Sad dobio svoj CF ružičnjak – simbol udružene borbe i nove nade za sve obolele od cistične fibroze

Ispred Doma zdravlja na Limanu 12. marta 2022. godine je zasađen živi spomenik borbama obolelih od cistične fibroze, kojim Udruženje „CF Srbija“ otpočinje novu kampanju podizanja svesti o ovoj retkoj i neizlečivoj bolesti.

Na inicijativu Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom „CF Srbije“, a uz podršku Grada Novog Sada i JKP Zelenila Novi Sad, park ispred Doma zdravlja u novosadskom naselju Liman ukrašen je ovog jutra ružičnjakom posebne simbolike. Čini ga 65 sadnica ruža organizovanih u obliku pluća, zasađenih u čast zajednice od oko 250 pacijenata, koji u Srbiji žive i svakodnevno se bore sa ovom retkom, gentski uzrokovanom, multisistemskom bolešću.

Događaj su svojim prisustvom i kratkim obraćanjem podržali zamenica gradonačelnika Novog Sada, Dragica Branković, v.d.načelnik Gradske uprave za zaštitu životne sredine, predstavnice Gradske uprave za zdravstvo, Dragana Kojadinović i Verica Zorić, zamenica direktora Kliničkog centra Vojvodine, kao i predstavnici Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Instituta za plućne bolesti i cističnu fibrozu Sremska Kamenica i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ideja sadnje ovakvog ružičnjaka je izuzetno lep gest skretanja pažnja šire zajednice na potrebe zajednice obolelih od cistične fibroze i mi smo kao grad rado podržali inicijativu Udruženja CF Srbija u uverenju da ćemo na ovaj način podstaći sve naše građane budu solidarniji prema svim osobama koje se bore sa retkim bolestima, a mi ćemo nastojati da sa svoje strane još bolje podržimo budućnosti“, istakla je u svom obraćanju zamenica gradonačelnika, Dragica Branković.

Predstavnici Gradske uprave grada grada Novog Sada i referentnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine u kojima se leče CF pacijenti leče su zajedno sa aktivistima Udruženja posadili prve sadnice ruža, koje će procvetati u maju – mesecu podizanja svesti o cističnoj fibrozi. Tada se očekuje i nastavak aktivnosti, prema navodima Udruženja CF Srbije predsednice Milice Perić. Glavni fokus ovogodišnje kampanje Udruženja je šira dostupnost inovativnog leka Trikafta, koji je od novembra uključen u terapiju prvih 14 pacijenata.

Srbija je među prvim evropskim zemljama koje su ovaj lek učinile dostupnim svojim pacijentima, zahvaljujući podršci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i lekara, a njim je otvoreno novo istorijsko poglavlje u lečenju CF pacijenata, najoptimistične do sada. Dalji cilj Udruženja je da Trikafta dođe u ruke svakog našeg pacijenta kojem je potreban, jer omogućava duži i kvalitetniji životni vek, kakvom su se naši pacijenti i njihove porodice decenijama nadali i kakav svako od njih zaslužuje“, naglasila je Perić.

CF Ružičnjak u Novom Sadu je treći po redu, kojim su CF pacijenti i aktivisti Udruženja „CF Srbije“ ukrasili svoje gradove, uz podršku lokalnih vlasti, javnih ličnosti, lekara i medija. Ideja je prvi put sprovedena u Inđiji, marta 2019. godine, dok je drugi ružičnjak zasađen mesec dana kasnije u Parku prijateljstva u Beogradu, a ranije majske kampanje Udruženja obeležile su i humanitarne trke pod sloganom „Dok dišem, nadam se“.

Više o predstojećoj majskoj kampanji:
Krovna tema ovogodišnje majske kampanje biće šira dostupnost inovativne terapije lekom Trikafta, koja je od novembra omogućena prvim CF pacijentima u našoj zemlji. Više o neverovatnim i ohrabrujućim rezultatima koje je primena leka do sada dala kod prvih 14 pacijenata u Srbiji, kao i predstojećim majskim aktivnostima CF Srbije saznajte u subotu na događaju.