Adresa
Šarplaninska 139m, Pančevo

II regionalna konferencija 06.11.2023.

Dana 06.11.2023.godine uspešno je održana II regionalna konferencija za Cističnu fibrozu.

Istu je otvorila direktorka RFZO prof dr Sanja Radojević Škodrić, a prisutnima su se obratili i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, zmenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo Olivera Ivanov, predstavnica Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milica Perić, ujedno predstavnica udruženja “CF Srbija”, zatim predstavnica Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Gordana Vilotijević Dautović, direktor Klinike za pulmologiju UKCS Mihailo Stjepanović i direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine – Sremska Kamenica, Ilija Andrejević.

Na konferenciji  je govorio i narodni poslanik Jaha Fehratović, ujedno roditelj deteta sa retkom bolešću. On je govorio iz ličnog iskustva, navodeći da je dete vodio lekarima u Nemačkoj i Turskoj, te da mu je rečeno da je poslednja reč medicine u zdravstvenim ustanovama Srbije, te da to želi da podeli sa roditeljima čiji bol deli.

Ujedno, na događaju se obratila i jedna majka obolelog deteta, navodeći da je porodica oživela onog časa kada je dete dobilo lek.

Inače, cistična fibroza je retka nasledna bolest, o kojoj su i lekari na danas okupljenoj konferenciji nazivali smrtonosnom već u prvoj godini života. Danas se beleže primeri odraslih pacijenata u svojoj 6. deceniji, shodno unapređenju lečenja. Utiče na rad disajnih organa, organa za varenje, reproduktivne organe, kosti, a odatle i na razvijanje dijabetesa, ciroze jetre i osteoporoze.

Reč je o naslednoj, nezaraznoj bolesti, kod koje se ranim otkrivanjem i pravovremenim lečenjem mogu poboljšati dužina i kvalitet života.

Sponzori konferencije: