UDRUŽENJE ZA POMOĆ I PODRŠKU OSOBAMA SA CISTIČNOM FIBROZOM SRBIJE

Ostali problemi


Dijabetes može da se javi kod osoba sa CF-om kao posledica osnovne bolesti. Česte upale pankreasa koje se javljaju zbog opstrukcije izvodnih kanala egzokrinog dela, mogu da utiču na smanjenje funkcije i endokrinog dela pankreasa u kom se sintetiše i luči hormon insulin, koji reguliše nivo šećera u krvi.
Mutacija CFTR gena kod muške populacije uzrokuje sterilitet usled urođenog odsustva semenih kanalića. Poremećaj funkcije jetre i izlučivanja žuči se mogu javiti kao simptomi CF-a.
Upale sinusa i nosni polipi mogu, takođe, biti simptomi CF-a. Koncentracija hlora u znoju je povećana usled nemogućnosti da se resorbuje hlor u znojnim žlezdama, što je posledica poremećaja funkcije jonskog kanala (CFTR). Ovaj simptom se koristi u dijangostici CF-a prilikom tzv. znojnog testa gde se meri nivo hlora u znoju.
CF takođe izaziva osteoporozu, zbog nedostatka i nepravilne apsoprcije vitamina D. Takođe, oštećena pluća vode u oštećenje srca, a i ciroza jetre je veoma česta posledica kod cistične fibroze. Potreba za transplantacijom pluća je kod obolelih često neophodna.